De geheimen van financiële vrijheid

Aug 12, 2021

 

Wat is financiële vrijheid? Laat ons meteen breken met het oude idee van ‘rentenieren’. 

Het woord zegt het zelf al. Rentenieren betekent kunnen leven op de rente die je op je vermogen ontvangt en voor de rest niks doen. 

Nu op zich is dat leuk op je oude dag als je alles al gezien en gedaan hebt en gewoon wilt ‘hangen’ met je andere bejaarde homies op de golfclub. 

En vroeger was dat eigenlijk vrij easy: 

 

In 1980 noteerde de rente op een spaarrekening tot zelfs 11%.

Begin jaren 90 kon je rentes tot 8% vinden.  

 

Had je bijvoorbeeld een vermogen van €1.000.000. Dan kon je dus zo goed als risicoloos en zonder enige effort je geld op een spaarrekening laten staan en in de 90’s elk jaar €80.000 (8%) ontvangen. Dat gaf je elke maand €6.666. Meer dan genoeg dus om je golfabonnement, je BMW en villa in Brasschaat mee af te betalen… Wat was het leven toch simpel toen :). 

(We moeten dit verhaal ook wel wat nuanceren omdat in die periode ook weer andere economische factoren speelden, zo lag de interest op hypotheken bijvoorbeeld super hoog, terwijl dat nu dan weer heel laag is, etc.).

 

Nu als je dit leest behoor jij hoogstwaarschijnlijk nog niet tot de categorie ‘bejaarden’. Integendeel, kans is groot dat jij het grootste deel van je leven nog voor de boeg hebt en aanvoelt dat we zijn aan het breken met alle zekerheden die we ooit hadden en dat de tijd is gekomen om je financiële toekomst in eigen handen te nemen. Gelijk heb je, lees x en x. 

 

Wat is financiële vrijheid dan eigenlijk? 

Als morgen geld geen issue zou zijn, zou je dan nog hetzelfde doen als nu? 

Voor je hier op antwoordt, wees super eerlijk met jezelf! 

Niet van ‘Ja maar ik heb eigenlijk wel een ok job, met toffe collega’s en mijn baas is ook wel ok zenne’. 

 

In alle eerlijkheid, als het antwoord niet voluit ja is, dan leef je eigenlijk niet het leven dat je zou moeten leven (en natuurlijk zou je een aantal zaken anders aanpakken, ik bedoel dit in grote lijnen). 

 

Een nieuwe definitie van financiële vrijheid is: doen wat je wil, wanneer je dat wil en met wie je dat wil en dat natuurlijk zonder enige geldelijke zorgen. Als je dagdagelijkse leven grotendeels daarmee overeenstemt, dan ben je eigenlijk (financieel) vrij. 

 

Hoe je die zaken voor jezelf ontdekt, hoe je ze invult en realiseert, dat ligt buiten het bereik van dit artikel. Maar de hoofdreden waarom de meeste mensen hun dromen niet leven is simpelweg dat ze eigenlijk niet weten wat ze willen, en dat ze daar ook gewoon nooit de tijd voor nemen om dat te ontdekken. Wil je dit voor jezelf gaan opzetten, dan kan mijn traject Money Matrix iets voor je zijn. 

 

In dit artikel deel ik alvast een aantal geheimen/technieken die financiële vrije mensen toepassen om het leven van hun dromen te kunnen leiden.

 

Maar eerst een leuk weetje: 

 

De onlogica van ‘investeren’.

Eigenlijk is het helemaal niet logisch dat we onze centjes moeten investeren. 

De meeste van ons werken en betalen hun hele leven belasting. En toch hangt de verantwoordelijkheid nog extra op ons schouders om onze verdiensten te gaan moeten investeren om ‘vooruit’ te kunnen komen in het leven. De echte reden hierachter (maar degene die meeste mensen niet doorhebben) is dat we in een fraudulent monetair systeem leven waarbij we onze verdiensten moeten investeren in ‘assets’ om de geld expansie van het fiat monetaire systeem voor te blijven. Mochten we in een samenleving zitten die gebouwd is op een kwalitatieve vorm van geld, dan zou dat helemaal niet nodig moeten zijn. Dan konden we werken, betaald worden en zou onze ingeruilde tijd automatisch meer waard worden op termijn… Het antwoord hierop is Bitcoin :). Maar dit wordt allemaal nog wel duidelijker in komende artikels. Verwacht ook niet dat je meteen dit gehele plaatje snapt. Er is namelijk een goede reden waarom de meeste onder ons financieel ongeletterd zijn. Exact waar het systeem ons wilt, zo financieel onvrij als mogelijk ;). 



Techniek 1: ‘The rich don't work for money’

 

Laat me jou een geheimpje vertellen: van werken wordt niemand rijk. 

Je wordt financieel vrij door te investeren. En toch slaagt +90% van de bevolking er niet in om dit te doen. 

 

Het cashflow kwadrant is daarbij één van de belangrijke inzichten in jouw weg naar vrijheid. Werknemer en zelfstandige blijven vastzitten in hun tijd om te ruilen voor geld, terwijl de ondernemer en investeerder een hefboom creëren, dé snelweg naar vrijheid.  

 

Begrijp me niet verkeerd, de meeste financieel vrije mensen zijn harde werkers. Alleen ‘werken’ ze niet voor geld. Ze doen iets waar ze van houden en waar ze goed voor beloond worden.

 

Maar het belangrijkste verschil is dat ze begrijpen hoe geld werkt en vooral hoe ze geld voor hen moeten laten werken. Ze optimaliseren hun inkomen zodat ze zoveel mogelijk kunnen investeren. Want hoe meer geld jij voor jou kan laten werken, hoe sneller jij financieel vrij wordt. 

 

Uit Money Matrix. De meeste mensen zitten voor altijd vast door hun eigen gedrag in situatie 1 en 2. Financieel vrije mensen begrijpen hoe geld werkt en zetten het optimaal in voor zichzelf. 

 

De essentie van vrijheid is het bouwen van je eigen ‘wealth engine’, een soort van geldmachine die dient als de enabler voor een vrij leven. Geld op zich is het nooit het doel, een hefboom creëren op je eigen tijd zodat je kan doen wat je wil wel. In Money Matrix leert elke deelnemer hoe zo’n wealth engine juist werkt, en vooral hoe jij deze voor jezelf kan opzetten. 



Techniek 2. Belastingen zijn een silent wealth killer

 

Financieel vrije mensen zoeken altijd manieren om hun belastingen te optimaliseren. 

Ik ben niet per se tegen belastingen. Wanneer ze goed gebruikt worden kan een samenleving er individueel en collectief beter van worden. Een welvaartsstaat waar sociale zekerheid een onderdeel van is kan een basis voor een (zoals de naam zelf al zegt) zeer welvarende samenleving vormen. Ik ben wel tegen de systemische corruptie en onverantwoorde hoge belastingdruk van onze huidige westerse samenleving en natiestaten. We zijn geëvolueerd naar een systeem waarbij er misbruik van de onwetende burger wordt gemaakt om corrupte overheden en systemen in het leven te houden. In mijn mening is onze westerse wereld in verval en daar is de middenklasse de dupe van. Lees ook waarom je in financiële slavernij leeft en de grootste crash ooit komt eraan

 

Zoals eerder gezegd, financieel vrije mensen doen niet aan belastingontduiking, wel aan optimalisatie. Hoe minder belastingen je betaalt, hoe makkelijker het is om een financieel vrij leven te leiden. Je kan simpelweg steeds meer investeren in je assets, die dan vervolgens weer meer opbrengen, waardoor je opnieuw meer kan investeren, etc. Het is een sneeuwbaleffect naar financiële vrijheid. Vervolgens kan jij je assets, tijd gebruiken om zelf een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving (op heel veel verschillende manieren) zonder daarvoor afhankelijk te zijn van een inefficiënte en/of corrupte overheid. 

 

Het goede nieuws is dat in een steeds digitalere wereld en met heel wat hoopvolle innovatie op het gebied van gedecentraliseerde technologie, natiestaten en overheden hun machtspositie steeds moeilijker vast te houden valt. Maar daarover meer in volgende artikels en videos ;). Spoiler alert: er is wereldwijd, onder de radar van het grote publiek, een bottom up revolutie gaande. 



Techniek 3. Meer geld verdienen begint bij minder geld uitgeven. 

 

De klassieker der klassieker voor financiële vrijheid en toch past bijna niemand toe… Het mooiste voorbeeld is dat tijdens economische recessies de villawijken vol te koop borden staan. Mensen die voor de buitenwereld 'rijk' lijken maar eigenlijk gewoon op grote voet leven, bij de minste tegenslag stuikt hun kaartenhuisje in elkaar.

 

 

Echt rijke mensen kopen geen fancy stuff met hun inkomen, ze financieren hun luxueuze leven met het inkomen dat hun assets genereren ;). 

De eerste stap naar een vrijer leven begint simpelweg naar jouw uitgaven onder de loep te nemen en ervoor zorgen dat je elke maand geld overhoudt zodat je dat consistent kan investeren in de juiste assets. Simpel...



Techniek 4.  Financieel vrije mensen zijn soeverein

 

Soevereiniteit is een idee/levenswijze waar we steeds verder van staan. We hebben het niet door maar de overheid krijgt steeds meer macht en gaat steeds meer en meer ons leven bepalen en gedrag sturen. Dit is een zeer gevaarlijk situatie, waarbij een totalitair regime letterlijk in de maak is. 

 

Soevereiniteit is de nieuwe vorm van vrijheid. In een volgend artikel gaan we hier uitgebreid op in maar soevereiniteit is eigenlijk het idee dat je instaat voor jezelf. Financieel vrije mensen of ook wel soevereine mensen zijn daarom niet afhankelijk van de grillen van 1 overheid, 1 economie, 1 investering, 1 inkomen, etc. Soevereine mensen zijn grotendeels zelfvoorzienend en beschikken over een grote bewegingsvrijheid. Ze creëren een hefboom op hun eigen vermogen, tijd en vrijheid door middel van geo-arbitrage en flag theory. Ik wil nog niet teveel verklappen, maar dankzij digitalisatie en decentralisatie is deze levensstijl niet langer enkel voor de ultra rich maar voor een steeds grotere groep mensen bereikbaar. 

Meer hierover later ;). 



Techniek 5. Geld begrijpen voor wat het is. 

 

Ken je de uitspraak ‘ja maar geld is voor mij niet zo belangrijk hoor’ of ‘Ik leef niet om te werken, ik werk om te leven’. De realiteit is meestal net omgekeerd! 

 

Mensen die deze uitspraak doen, snappen niet wat geld is en doen zelfs vaak zonder het te beseffen net datgene wat het systeem van hen wilt: braaf meedraaien in een 9-5 leventje tot ze op hun oude dag eindelijk het recht op ‘vrij beschikken over hun tijd’ hebben ‘verdiend’, terwijl het beste er al lang af is.  

 

Het probleem is financiële ongeletterdheid én een verkeerde, soms negatieve, mindset/connotatie met geld. 

 

Ik schreef in Waarom jij in financiële slavernij leeft al het volgende: 

 

Soms kijken we te oppervlakkig naar geld. Geld is een extreem belangrijk onderdeel en bouwsteen van een samenleving. Geld is namelijk altijd een technologie die dient als container van jouw tijd en tijd is dan weer jouw meest waardevolle bezit. Hoe beter dus de kwaliteit van het geld (aka hoe beter de technologie erin slaagt jouw tijd te beschermen door de waarde van die tijd te behouden), hoe succesvoller jij als individu in een samenleving kan worden, maar ook hoe succesvoller die samenleving als geheel zal zijn.  

 

Zodra je doorhebt dat geld het beste medium voor een hefboom op jouw meest waardevolle bezit ‘tijd’ is, dan kan je erop de juiste manier naar kijken en aan jouw weg naar een (financieel) vrij leven beginnen bouwen. Meer nog, geld is zelfs één van de allerbelangrijkste bouwstenen van jouw droomleven.

Je leert alles over geld in Money Matrix

 

 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.