Voor -en nadelen van Panama (en emigreren naar).

Nov 04, 2023

In deze blog leg ik je uit waarom Panama in mijn mening momenteel een goede optie is om een vlag te planten. 

Kijk je liever de video? Ik leg dit ook uit in mijn meest recente Panama vlog.

 

"Mijn grootste ontdekking na 2 jaar rondreizen op zoek naar een nieuwe thuis: zeer weinig plekken op deze aardbol bieden de mix tussen vrijheid, fiscale gunstigheid, veiligheid & comfort."

 

Veruit de meest gestelde vraag in deze zoektocht naar een beter leven is ‘Waar naartoe?’. Veel Belgen en Nederlanders begrijpen ondertussen ook wel dat die buitenlandse droom al lang niet meer enkel rond een zonniger klimaat draait, maar dat er in die zoektocht ook rekening gehouden moet worden met geopolitiek, macro-economie en fiscaliteit. 

In mijn masterclass Plan B leg ik uit dat één van de belangrijkste vragen die men zich moet stellen in dit vraagstuk is: ‘Waar zullen alle andere Westerlingen naartoe trekken?’ 

Waarom is deze vraag zo belangrijk? Omdat 3 factoren de meeste Westerlingen naar dezelfde locaties zullen drijven:

  • Comfort: De meeste Westerlingen zullen niet bereid zijn om veel in te boeten op de levensstandaard en het comfort dat ze gewend zijn. Maar ook de bereikbaarheid speelt een belangrijke rol. Wat meteen al veel plekken in de rest van de wereld uitsluit (bijv. Afrika).
  • Vrijheid: De belangrijkste drijfveer voor de meeste emigranten, die geen slachtoffer willen zijn van de val van het Westen (quasi heel het Westen valt dan weg).
  • Belastingdruk: Men wil natuurlijk niet in dezelfde situatie terechtkomen, een fiscaal gunstig klimaat is meteen ook een gigantische stap voorwaarts op het gebied van financiële vrijheid (Scandinavië bijv. is dan uitgesloten).

Ik kan je uit ervaring garanderen dat de combinatie van die 3 enorm moeilijk te vinden is en dus zullen veel Westerlingen naar dezelfde plekken trekken, die vervolgens op termijn als een magneet nog meer mensen zullen aantrekken. Sommige van deze toevluchtsoorden zullen op lange termijn dus uitgroeien tot nieuwe hotspots.

Rekening houdend met bovenstaande geloof ik dat Latijns-Amerika het continent zal zijn waar de meeste Westerlingen naar toe zullen trekken. Uiteraard is dit continent heel groot en divers en zijn er ook heel wat plekken waar je vooral niet wil zijn. Mijn eigen onderzoek heeft uitgewezen dat er 3 plekken interessant zijn: Panama, Paraguay en Uruguay. In deze blog ga ik dieper in op de pros & cons van Panama. Onze eerste (zeker niet laatste) vlag in Latijns-Amerika.

Er zijn heel wat redenen om een structuur op te zetten in Panama, dus laten we eens naar een aantal kijken.

Voordelen

  • Moderne infrastructuur: Panama heeft alle voorzieningen en faciliteiten, waardoor het comfort en gemak biedt voor Westerse expats. Daarnaast heeft het een erg goed en verbonden luchthaven met toegang tot het gehele Amerikaanse continent. 
  • Panama heeft een stabiele economie door de belangrijke rol van het Panamakanaal in de globale handel en heeft een op de Amerikaanse dollar gebaseerde economie. De lokale valuta is daarbij gekoppeld aan de USD. De inflatie bedroeg 2,9% in 2022 t.o.v. 8,9% in België en 10% in Nederland.
  • Veiligheid: Panama wordt beschouwd als een van de veiligste landen in Latijns Amerika.
  • Goede gezondheidszorg: Het land biedt toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg en moderne medische voorzieningen mede dankzij de vele expats die er leven.
  • Ongerepte natuur: Panama is adembenemend mooi en biedt diverse mogelijkheden voor natuurliefhebbers. Ongerepte stranden en jungle vind je bijna overal in het land. 
  • Vrijheid: Er is een gevoel van vrijheid en ruimte vanwege de lagere overheidsinmenging (t.o.v. het Westen) en de veel lagere bevolkingsdichtheid.
  • Vruchtbare grond en gunstig klimaat: Het land heeft vruchtbare grond, veel zon en voldoende water, wat gunstig is voor zij die een meer zelfvoorzienende levensstijl zoeken.
  • Fiscale voordelen en goede eigendomsrechten: lage belastingen op lokale inkomsten en zelfs geen belastingen op buitenlandse inkomsten. Als buitenlander heb je ook goede eigendomsrechten, wat het interessant kan maken om investeringen in Panama onder te brengen.
  • Een perfecte papieren verblijfsoptie: In tegenstelling tot veel landen, hoef je, als je verblijfsrecht hebt in Panama, eigenlijk niet veel tijd in Panama door te brengen. Je hoeft slechts eens in de twee jaar te verschijnen om je verblijfsrecht actief te houden, wat Panama een uitstekend plan B maakt. 
  • Voor ieder wat wils: een modern stadsleven in Panama-City, relaxen in Caraïbische surfdorpjes zoals Bocas Del Toro of in het binnenland wonen te midden van weelderige heuvels in de jungle zoals Boquete; Panama heeft het allemaal.

Voordeel of nadeel

Of de volgende punten een voor -of nadeel zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie/voorkeuren, maar wel iets om rekening mee te houden.

  • Niet goedkoop: om te kunnen investeren in vastgoed in Panama heb je al snel 300.000 USD nodig. Lenen is hier namelijk erg moeilijk en duur voor buitenlanders en dus de meeste expats kopen hun woning cash. 
  • Tropisch klimaat: erg warm het hele jaar door. 
  • Taalbarrière: weinig locals spreken Engels, en dus om echt te integreren is Spaans leren wel aan te raden. 

Uiteraard heeft het land ook nadelen...

Nadelen

  • Darien Gap en migratiecrisis: Veel immigranten trekken via de Darien Gap vanuit Colombia, Panama binnen om van daaruit verder te reizen naar de US. Dit kan op termijn ook voor Panama destabiliserend werken. 
  • Risico's met betrekking tot het Panamakanaal: De relatie tussen de VS en eventuele wereldconflicten kan risico's met zich meebrengen voor het Panama Kanaal gezien de strategische locatie en belang voor globale handel. 
  • Afstand en tijdsverschil: Voor sommigen kan de afstand (11 uur vliegen vanuit Amsterdam) tot andere delen van de wereld en het tijdsverschil als een nadeel worden beschouwd (6-7 uur tijdsverschil met NL/BE).
  • Protesten: Panama kampt ook geregeld (net zoals andere Latijns-Amerikaanse landen) met protesten die het land regelmatig economisch gezien stilleggen. Momenteel (november 2023) vinden er protesten plaats m.b.t. een omstreden contract tussen de overheid en buitenlandse bedrijven die actief zijn in het mijnen van grondstoffen.

Conclusie

Geen enkel land is perfect. Maar Panama biedt op elk vlak: levensstijl, fiscaliteit, stabiliteit en veiligheid meer troeven dan nadelen. Voor zij die een vrijere levensstijl zoeken zonder torenhoge belastingdruk maar toch met toegang tot Westers comfort is Panama een erg interessante optie om eens te onderzoeken. Uiteraard is flexibiliteit in deze snel veranderende wereld essentieel en kan bovenstaande ook weer snel anders uitdraaien. Ga dus voor een gediversifieerde en internationale aanpak. 

In mijn masterclass Plan B, kan je ontdekken hoe je een internationale & flexibele structuur kan opzetten, geen of weinig belastingen kan betalen én kan inzetten op de kansen die deze transitie naar een nieuwe wereld met zich meebrengt.

 


 

Lees ook:

Emigreren wordt (veel) moeilijker.

Weg uit de EU?

Europa: een (digitale) gevangenis?

 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.