The Bigger Picture: wat er écht gaande is op globaal niveau.

Aug 19, 2021

 

De realiteit is uiteraard niet zwart-wit, alleen is de realiteit wel vaak een schouwspel waarvan de meeste niet zien wat er van hoger af achter de schermen gebeurt. 

Als we uitzoomen kan een zwart-wit benadering ons helpen om heel wat gebeurtenissen rondom ons te kaderen en een framework te creëren dat kan dienen als navigatie doorheen een super snel veranderende wereld. 

Het grotere plaatje zien heeft mij ook geholpen om te focussen op wat echt belangrijk is en al het andere te behandelen voor wat het is: ruis op de lijn. 

 

Een top-down controle structuur.

Als we weten dat slechts een handvol families de gehele globale economie in handen hebben, is het dan uiteindelijk zo moeilijk in te beelden dat de meeste zaken die gebeuren in deze wereld gelinkt zijn aan de acties, plannen, ambities, wensen van die top? 

Voor mij alvast niet. 

Een andere fascinerende vaststelling doorheen de geschiedenis, maar één die ons op de schoolbanken nooit geleerd werd, is dat degene die de geldhoeveelheid controleert, automatisch ook de bevolking controleert. De val van vele grote en machtige rijken kan steeds opnieuw gelinkt worden aan een manipulatie van de geldhoeveelheid binnen die samenleving. 

Dat was zo tijdens het Romeinse rijk, tijdens de kolonisatie van Afrika en Amerika en ook de voorbije eeuw waarin de USD de wereldreservemunt werd en onze globale economie uitgerold werd op een fiat monetair systeem. 

De reden waarom de controle van de geldhoeveelheid gelijk staat aan absolute heerschappij is makkelijk te verklaren. 

 

De basis van een samenleving is handel. Handel is het verruilen van tijd. Handel ontstaat wanneer een economie/samenleving groeit en zich specialiseert, waarbij iedereen zijn ‘specialisatie’ kiest en niet langer volledig in al zijn/haar eigen behoeften moet voldoen. Iedereen ruilt zijn tijd in door te werken, daar energie (geld) voor terug te krijgen en die energie op een later tijdstip te gaan gebruiken voor de invulling van zijn/haar behoeften. 

Controleer de hoeveelheid geld in een samenleving en je controleert wat er gebeurt met de tijd die werd opgeslagen door je onderdanen in die container/technologie (geld). Creëer je bijvoorbeeld meer geld uit het niets? Dan wordt al het circulerende geld in die economie als unit ook minder waard én daalt jouw individuele koopkracht dus. 

Als partij die de geldhoeveelheid in handen heeft kies jij dus of je onderdanen rijker of armer worden doorheen de tijd. Simpel he? 

 

Zoals ik eerder al schreef, centrale banken zullen de geschiedenis ingaan als grootste scammers ooit. Maar ik wil je vooral helpen om je eigen conclusies te kunnen trekken ;). 

 

 

Cyclussen. 

 

 

In het boek The Fourth Turning uit 1997 (aanrader!) beschrijven de auteurs dat we als mensheid cyclussen van ongeveer 80 jaar doormaken. Binnen die cyclussen zijn er 4 generaties of ook wel ‘turnings’ genoemd van 20 jaar. 

We maken vaak niet in vol bewustzijn zo’n volledige cyclus mee in ons beperkte mensenleven. 

En om de zoveel tijd, zonder 1 generatie het al te goed beseft, herhaalt de geschiedenis zich. Daarom ook de uitspraak ‘History repeats’ of ‘History rhymes’.

 

Momenteel begeven we ons in, zoals het boek al aanhaalt, een vierde turning. 

Zo’n vierde turning gaat steevast gepaard met grote crisissen, het einde van een oud tijdperk en de start van iets nieuws. Zo ook de auteurs: 

 

“These crises are like forest fires, unpleasant, but necessary to clear out the woods for new growth. As we work towards our new high, this crisis will tilt the playing field away from the old and towards the young.”

 

“But the victory is not guaranteed. We will, each of us, need to rise to the occasion during  this crisis. We will need to develop and fortify as we pursue a greener pasture” 

 

 

 

Alles is energie. 

 

 

Als we beseffen dat de mens constant streeft naar een individuele invulling van zijn behoeften en daarbij bewust of onbewust weet dat tijd zijn/haar meest waardevolle bezit en medium is om aan die behoeften te voldoen, dan begrijpen we ook dat menselijke vooruitgang eigenlijk gebouwd is door het constante streven naar een zo hoog mogelijke hefboom op die tijd.

Want, tijd is het ultieme schaarse goed, en hoe meer tijd hoe meer we in staat zijn onze behoeften te vervullen. Zo ook met geld, geld is simpelweg een technologie die tracht een zo duurzaam mogelijke container voor onze energie te zijn. Exact waar vandaag het schoentje wringt, lees ook De grootste crash ooit is op komst en Waarom je in financiële slavernij leeft

 

Technologische innovatie is dus simpelweg een constant streven naar hogere energie output. 

Een simpel voorbeeld: een wasmachine is uitgevonden simpelweg zodat jij meer tijd overhoudt om te voldoen aan andere behoeften die jou meer voldoening geven dan wassen...eens je dit inzicht hebt, kan je op een hele andere manier kijken naar het hoe en waarom bepaalde dingen in onze wereld werken.



Creative Destruction

 

Nog zo’n mindblowing boek van vlak voor de eeuwwisseling is The Sovereign Individual uit 1999. In combinatie met de essays van Robert Breedlove, heeft deze informatie mijn leven veranderd. 

 

Breedlove beschrijft het proces van Creative Destruction

Wanneer we inzien dat die energie efficiëntie (hefboom op onze tijd) de drijfveer is voor innovatie, is het ook niet moeilijk om door te hebben dat uitvindingen die voor een exponentieel efficiëntere output van tijd zorgen, de meeste impact op onze samenleving kunnen hebben. Vaak is de engineering van energie op nieuwe manieren de katalysator voor menselijke vooruitgang. Met als gevolg een gehele nieuwe manier van onze samenleving te gaan organiseren. Mindblowing toch? 

Om een aantal voorbeelden te geven: 

  • Het wiel, een uitvinding om massa veel malen makkelijker doorheen ruimte en tijd te bewegen. 
  • De drukpers was een uitvinding om informatie exponentieel vele keren makkelijker doorheen tijd en ruimte te verspreiden. 
  • Verbranding van olie en de technologie om die energie te channelen zorgden voor een complete revolutie in hoe we energie kunnen aanwenden om zowel op industrieel als op individueel niveau ontelbare keren productiever te worden. 

 

Het gevolg? Telkens opnieuw de val of verdwijnen van oude systemen en de komst van nieuwe manieren om die vrijgekomen energie op de juiste manier te gaan organiseren. 

 

Wel Bitcoin is zo’n monumentale uitvinding. Eén die de geschiedenis zou kunnen ingaan als 1 van de allerbelangrijkste uitvindingen ooit in onze gekende geschiedenis. 

Waarom? 

  • Bitcoin is simpelweg een geniale manier om elektriciteit om te zetten in monetaire energie. 
  • Bitcoin vervangt de nood aan een derde partij als network security of als validator.
  • Bitcoin vervangt menselijk vertrouwen door onveranderbare code. 

 

In mijn volgende video en artikel ga ik dieper in op Bitcoin zelf, maar de implicaties van deze technologie zijn voor het grote publiek en zelfs voor experts nog niet heel duidelijk. Waar ze het wel over eens zijn, en waar ik zelf ook volg, is dat deze technologie ervoor zal zorgen dat de manier waarop onze samenleving is georganiseerd, a.d.h.v. natiestaten, een voorbijgestreefd en inefficiënt idee is geworden. 

 

We weten allemaal ondertussen hoe corrupt en inefficiënt overheden, centrale banken en natiestaten zijn om als betrouwbare 3e partij te dienen en/of de rol als netwerk beveiliging uit te voeren. Weet je dat nog niet? Lees dan eerstDe grootste crash ooit is op komst en Waarom je in financiële slavernij leeft. 

 

Bitcoin maakt dit allemaal overbodig. Dat kan dus niet anders dan voor een complete shift gaan zorgen. 

 

Natuurlijk zal dit alles behalve van een leien dakje lopen. Want, wat we ook zien in de geschiedenis is dat oude machtsstructuren natuurlijk eerst alles op alles zetten om hun macht te kunnen behouden alvorens ze overbodig kunnen worden gemaakt door nieuwe manieren en technologie om een betere wereld mee te gaan bouwen. En het is net dat verhaal dat vandaag ‘the bigger picture’ is: een clash tussen oud en nieuw.

 

Hoe dat juist zit ontdek je in de video bovenaan. 

 

Enjoy ;). 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.