Crypto is DOOD

Jun 01, 2022

Intro

De cryptomarkt kreeg de voorbije maanden rake klappen. Op 8 november 2021 haalde Bitcoin zijn all time high, net geen 68.000$ en ETH 4.800$. In de maanden daarop tot op het moment van schrijven (30 mei 2022) verloren beiden protocollen meer dan 60% van hun waarde. De meeste altcoins gingen nog dieper het rode in, waarbij velen +80% van hun waarde verloren tov hun ATH (All Time High).

 

In een macro economisch klimaat met de hoogste inflatie sinds decennia, torenhoge grondstof/energie/voeding prijzen omwille van supply chain issues (Covid, Rusland vs Oekraïne) heerst er nu een zeer onzeker klimaat waarbij de verwachtingen voor de komende jaren alles behalve positief zijn. De hamvraag voor velen: wat zal er met crypto (en andere markten) gebeuren? 

Wel het enige juiste antwoord daarop is simpelweg = nobody knows. 

Wat heb ik aan zo’n antwoord denk je dan? Het is in dit artikel dat ik je wil duidelijk maken waarom dit inzicht net één van de krachtigste inzichten in investeren/traden is. Mijn doel is helpen om je vermogen te beschermen en hopelijk ook mee te doen groeien. 

Gewapend met dit inzicht wordt het plots veel makkelijker om je beslissingen los te koppelen van enige emotie, nieuws, verwachtingen en externe invloed. Dat zal gaandeweg dit artikel duidelijk worden. 

 

Wat kan je verwachten in dit artikel? 

In dit artikel ontdekken we waarom dit zo'n krachtig inzicht is, gaan we dieper in op de basics van hoe financiële markten werken, ontdek je wat we kunnen verwachten van crypto in de (nabije) toekomst en help ik je om meer als ‘smart money’ te denken en handelen. Ook al ben je beginnend investeerder of sporadisch trader, deze inzichten zullen je een veel realistischere kijk op de markten geven en jou helpen betere beslissingen te maken. Hou onderstaande quote in je achterhoofd tijdens het lezen van dit artikel.

 

 

 

Les 1. Financiële markten geven ons inzicht in de menselijke psyche.

Financiële markten zijn cyclisch. Ze weerspiegelen simpelweg menselijk gedrag. En dat gedrag is steeds gebaseerd op emoties. Verschillende emoties geven verschillend gedrag. De ene emotie zal de persoon aanzetten tot kopen en de andere emotie tot verkopen. Het is simpelweg die 2 acties die de prijs(evolutie) binnen een financiële markt bepalen. Onderstaande afbeelding is de mooiste visuele voorstelling daarvan, een psychologische voorstelling van wat we noemen een marktcyclus.

 

 

 

Wat hier verder ook nog achter schuil gaat en de prijzen mee zal sturen, is dat een klein deel van de spelers in de markt deze cyclussen tracht te doorzien en op die manier inspeelt op deze emoties om zelf geld op te gaan verdienen. 

 

Deze categorie noemen we ook wel 'smart money'. En kort door de bocht, deze categorie doet eigenlijk net het omgekeerde van wat retail money (ook wel dumb money genoemd) doet. Zij verdienen dus eigenlijk hun geld op de onwetendheid of ‘emotionaliteit’ van het grootste deel van de markt. 

 



Nu, smart money klinkt daardoor misschien wat ‘donker’, maar dit zijn ook gewoon mensen en dus gaan zij door dezelfde emoties, alleen weten zij deze te plaatsen en vooralsnog de juiste beslissingen te nemen, vaak tegen de eigen emoties in.

 


Het moet gezegd zijnde dat dit een zeer moeilijke opdracht is, elke cyclus wordt dat keer op keer bewezen. De grootste ‘experts’, influencers, ervaren traders/investeerders, industrie tycoons, etc. worden allemaal verblind door de eigen emoties. Wanneer uiteindelijk de piek bereikt is en we kunnen terugkijken in de tijd zien we ook dat de meesten van hen in hun voorspellingen fout zaten. 

Een belangrijk inzicht daarbij is dat we eigenlijk dus nooit op de moment zelf met zekerheid kunnen zeggen waar we ons exact in de cyclus begeven, enkel in hindsight met voldoende tijd tussen is het mogelijk zoiets te bepalen. Maar daarover later meer. 

Het kan helpen dit beter te begrijpen door te gaan kijken naar vorige cyclussen in de cryptomarkt.

 

Dit proces herhaalt zich dus keer op keer. Het klinkt misschien wat ongeloofwaardig en als buitenstaander kan het zelfs simpel lijken hier juist op in te spelen en veel geld te verdienen. 'Buy low, sell high!'. Maar vanaf je zelf een deelnemer bent in de markt the game changes. Eens je zelf een complete cyclus hebt doorlopen is onderstaande afbeelding ineens super herkenbaar. 

 

 

Dat brengt ons bij het mooie aan een marktcyclus in crypto. In traditionele markten doen sommige investeerders er decennia, zelfs levenslang over om zo’n volledige cyclus 1 keer, laat staan meerdere keren te doorlopen. Dat maakt dat investeren of traden in crypto een waanzinnige leerschool voor de aandachtige investeerder/trader is.

Het belangrijkste wat je hier moet onthouden is dat de prijs een resultaat is van menselijk gedrag en daarom dus ook onmogelijk te voorspellen is. Het effect daarvan is dat niemand (ook niet de meest ervaren investeerder, hedge fund manager, IT wonder, president, etc.) weet wat er morgen met de prijs zal gebeuren. Het is gewapend met dat inzicht dat ook wij onze beslissingen moeten maken met ons eigen kapitaal.

Let’s dive a little deeper.

 

Les 2. De enige zekerheid is... de 4 fases van 'prijsactie'

We weten dus dat de markt eigenlijk niet meer is dan een mengelmoes van individuen die soms rationeel, maar vooral emotioneel, allemaal op hun beurt kopen en verkopen.

  • Die acties dicteren de prijs van iets op een welbepaald moment.
  • Zijn er meer verkopers dan kopers, dan daalt in principe de prijs.
  • Zijn er meer kopers dan verkopers, dan stijgt in principe de prijs. 

De prijs is steeds dat punt waar alle kopers en verkopers elkaar op een wel gegeven moment vinden.

De evolutie van de prijs, noemen we prijsactie. 

Via prijsactie kunnen we bepalen hoe een markt aan het evolueren is. 

En binnen die prijsactie kunnen we onderscheid maken in 4 fases.  

  • Fase 1: Accumulatie

Fase 1 start eigenlijk na een periode waarin de prijs in een downtrend zat (gezakt is). Het aantal verkopers raakt stilaan uitgeput en de prijs vind rustig een balans zonder al te agressieve prijsbeweging over die periode.

  • Fase 2: Mark-up

Steeds meer kopers vinden hun weg en een nieuwe uptrend wordt daardoor ingezet. Deze fase kan ook gezien worden als de start van een nieuwe bullmarkt. Er is een agressieve prijsbeweging naar boven gedurende deze periode. (= opwaartse trend).

  • Fase 3: Distributie

De kopers raken uitgeput, het maximum aantal kopers is bereikt waardoor de trend begin om te draaien. De markt wordt daarbij neutraal. De prijs stopt dus met zich opwaarts te bewegen.

  • Fase 4: Mark-down

Steeds meer verkopers duiken op en de prijs begint zich opnieuw neerwaarts te bewegen. (= neerwaartse trend).

 

 

Nu is het belangrijk om daarbij te vermelden dat binnen die verschillende fases ook nog periodes kunnen zitten van re-accumulatie en re-distributie. Een investeerder zal hier minder sterk naar kijken maar voor een trader die op kortere tijdspanne opereert kan dit dus ook belangrijk zijn. Deze fases kunnen namelijk ook nog eens gaan verschillen op basis van het timeframe waarop je ernaar kijkt. 

Zowel de investeerder als de trader zal in principe enkel in de markt zitten wanneer de prijs in een duidelijke richting beweegt (dit noemen we ook de trend). De meeste zullen een opwaartse trend verkiezen (de markup), maar de meer ervaren investeerder en vooral trader zal trachten ook in een neerwaartse trend (markdown) zijn geld te verdienen (door o.a. te ‘shorten’). 

Om deze verschillende fases te kunnen identificeren en analyseren is er iets zoals Technische Analyse (TA).


Les 3. TA is een tool, geen wetenschap. 

Als ondersteuning om de markt zo rationeel mogelijk te benaderen gebruiken investeerders of traders wat we noemen TA (Technische Analyse). 

TA is simpelweg gebruik maken van de verzameling marktdata rond prijsevolutie en op die manier menselijke emotie/gedrag op de financiële markten visueel in kaart te brengen om daar bepaalde trends, patronen, etc. in te kunnen ontdekken. Hoewel het lijkt alsof het een wetenschappelijke/statistische benadering is, net omwille van de visuele manier dat het wordt weergegeven, is het dat dus eigenlijk niet. 

Het is simpelweg een tool die helpt om de probabiliteit van waar de markt naar toe zal bewegen beter in kaart te brengen op basis van historische gebeurtenissen en op basis van actuele prijsactie. 

 

 

TA tracht dus orde in de chaos van de markten te brengen. Een investeerder of trader kan het gebruiken als één van de tools om te gaan voorspellen wat de prijs in de toekomst zal doen. Again, dit blijft altijd giswerk.

 

Les 4. Bull of bear?  

Zitten we nu nog steeds in een bullmarkt of zijn we ondertussen de nieuwe bearmarkt ingestapt? 

Als we kijken naar het algemene sentiment (pessimisme) zouden we kunnen stellen dat we een nieuwe bearmarkt zijn ingegaan. Alleen, betreft dat opnieuw een mening, enkel wanneer we ver genoeg kunnen terugkijken kunnen we spreken over een bull of bear en ook dat is weer afhankelijk van in welke timeframe je ernaar kijkt.

Enkele voorbeelden kunnen dit duidelijker maken. 

Zit Bitcoin eigenlijk al sinds ontstaan in een ondertussen 12 jaar lange bullmarkt? 




Zit de S&P500 eigenlijk al meer dan 100 jaar in een bullmarkt?



En dus, aangezien we de toekomst niet kunnen voorspellen, kunnen we dus wel meningen vormen maar eigenlijk geen sluitende uitspraken doen. En hoe korter de timeframe waarin we spreken, hoe moeilijker dat is. 

Dat brengt mij bij de volgende les. 

Iets wat slechts een klein deel van de investeerders/traders doorziet en gebruikt: probabiliteit. 

 

Les 4 Denken in probabiliteit.

Vanaf dat je doorhebt dat niemand de markt kan voorspellen, hoef je jezelf dus ook niet langer blind te staren op/of afhankelijk te zijn van de mening van anderen. 

 

 

Beter nog, wanneer iemand (en zo zijn er veel) spreekt op een manier waarop die weet wat er staat te gebeuren met de prijs, weet je vanaf heden meteen dat dit iemand is wiens advies je vooral niet moet volgen. Misschien kan de uitspraak van die persoon zelfs dienen als een graad om het sentiment in de markt te gaan meten. 

Leer dus niet denken over de toekomst op een manier van zekerheden, wel op een manier van mogelijkheden.

Sidenote: onderstaande info is wellicht niet van toepassing voor 95% onder de mensen die dit lezen, maar toch kan het interessant zijn inzicht te krijgen in hoe traders hun beslissingen nemen om actief de markt bespelen.  

Wanneer we de mogelijkheden in kaart brengen, hun waarschijnlijkheid gaan berekenen kunnen we uiteindelijk op basis van hun waarschijnlijkheid ook de nodige strategie voor onszelf gaan bepalen. 

En die is altijd als eerste gebaseerd op ons allereerste inzicht in dit artikel: het is belangrijker om niet te verliezen dan te winnen. 

Laat ons een voorbeeld nemen uit een recent artikel ‘Probabilistic thinking’ van Cobie. Hij neemt de ETH prijs op 19 mei (na de crash) als voorbeeld om een aantal mogelijkheden in de toekomst te gaan definiëren en in stap 2 de waarschijnlijkheid van deze mogelijkheden te gaan (proberen) vast te stellen. 


 

We varen hier al snel in complex terrein dat eigenlijk niet weggelegd is voor de doorsnee investeerder. En zoals de auteur in dit artikel al snel zelf aanhaalt:

​​Realistically, I think 95% of people reading this should probably not be actively trading crypto markets. Simply having exposure to the fastest growing asset class of the last decade is good enough, and the potential upside of winning some trades is not worth the risk of you losing that exposure.

De les voor een groot deel van de lezers hier moet zijn: 'traden is echt niks voor mij'. Rush dus ook nooit de markt en maak weloverwogen beslissingen die binnen je eigen mogelijkheden en doelen passen. 

Voor het kleine deel die dit leest en toch zeer actief de markt wil bespelen, ‘probabilistic thinking’ is misschien wel één van de volgende zaken om onder de knie te krijgen in je journey naar een betere trader. 


Les 5. Fundament vs prijsactie.


Dat brengt mij bij een categorie van marktparticipanten die ik steeds vaker zie opduiken. Ze willen op lange termijn in iets investeren, maar gezien de relatief korte cyclussen van crypto toch ook het opwaarts potentieel van zo'n cyclus maximaal benutten én vooral het neerwaartse effect op hun vermogen op het einde van zo’n cyclus minimaliseren. De ene ziet het als een gokje wagen, de andere een hobby of een leuke bijverdienste, en een groot deel ziet het als zijn/haar kans op ‘life changing money’. Het is meteen belangrijk daarbij te vermelden dat uiteindelijk slechts een heel klein deel van die groep ook effectief erin slaagt dat laatste te realiseren.

De meeste mensen in deze categorie hebben al eens een volledige cyclus meegemaakt en daarbij meestal ofwel grote verliezen gemaakt ofwel gigantische winsten uiteindelijk terug in rook zien opgaan. 

Onwetendheid over hoe markten werken liggen daarbij aan de oorzaak. Waarbij de belangrijkste reden vaak is dat ze fundament niet te kunnen loskoppelen van prijsactie

Met fundament bedoelen we dus de fundamenten van een cryptoproject (kwaliteit, tech, team, investeerders, etc.) met prijsactie kijken we simpelweg enkel naar hoe de prijs beweegt en de trend/cyclus. 

Hoewel de reden waarom de meeste participanten hun ‘fundamenteel geloof’ op niks meer dan emotie gebouwd is, zijn zij het die door die illusie kunnen prikken en zich wapenen met de inzichten in dit artikel die toch ook mooie resultaten kunnen boeken zonder zich meteen aan professioneel traden te willen wagen. Ik weet niet of er effectief al een naam bestaat voor deze categorie, maar laat het ons smart retail money noemen.

Eigenlijk komt het er dus op neer om: op de juiste moment in te stappen en op de juiste moment uit te stappen of gedurende die periode agressief winst te nemen en vervolgens dat proces te herhalen. Ook als dat betekent om geregeld afstand te nemen van je favoriete cryptocurrency die de wereld zal veranderen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe je dat het beste doet vertel ik in les 6.

 

Les 6. Sprookjes, narratieven en de attention economy.

Wat daar in mijn mening het beste bij kan helpen, is het inzicht in hoe ook de cryptomarkt zeer onderhevig is aan manipulatie door het creëren van narratieven door de big boys. Het spijt me als ik voor jou hierbij het sprookje doorprik dat crypto de wereld zal veranderen. 99% gaat gegarandeerd naar 0 en vele daarvan zijn niet meer dan een moneygrab om retail money in de handen van smart money te duwen. 

Dat betekent niet dat er niet een aantal protocollen zijn die de wereld effectief kunnen veranderen, dat betekent wel dat je moet inzien dat dit fundament zoals eerder gezegd vaak grotendeels los staat van de financiële markten. 

En terwijl jij denkt dat je favoriete altcoin (als je eerlijk bent met jezelf weet je dan wel waarom?) de lucht ingaat omdat die de wereld gaat veranderen of de volgende ‘Bitcoin/Ethereum killer’ is, wordt je in realiteit bespeeld. 

Het echte spelletje in crypto is aandacht

Want, geld is er in deze wereld niet tekort. Crypto projecten ook niet.

Aandacht is één van de meest schaarse zaken en daarom enorm waardevol. Dat heeft Mark Zuckerberg bijvoorbeeld ook ooit ontdekt, hij bouwde er zelfs zijn fortuin op.

Hoe meer positieve aandacht een project krijgt, hoe meer mensen dit project zullen willen kopen. 

Hoe meer negatieve aandacht een project krijgt, hoe meer mensen dit project zullen willen verkopen. 

 Vervolgens zijn er 3 categorieën spelers in de markt.

  1. De market makers: dit zijn grote partijen die aandacht kunnen creëren/sturen
  2. Smart money: dit zijn ervaren spelers die dit doorzien en tijdig mee op de trein springen
  3. Retail money: dit zijn de spelers wiens aandacht gevangen wordt.

Categorie 1 creëert dus als het ware een magneet voor aandacht ook wel een narratief genoemd. Dit kan op allerlei verschillende manieren (via nieuwskanalen, influencers, inside netwerk tot zelfs het manipuleren van het orderboek op verschillende exchanges; elke market maker heeft zo zijn trucjes).

Categorie 2 doorziet dit en springt vroeg genoeg op de kar.

Categorie 3 heeft geen idee, valt voor het doel waarmee de magneet gecreëerd werd, koopt daarbij de winnende posities van categorie 1 en 2 en verkoopt vervolgens hun eigen verliezende posities weer terug aan 1 & 2 die vervolgens het spelletje herhalen.

Shocking? That's the game!

Bovenstaande is misschien een simplistische voorstelling van de effectieve chaos in een markt. In realiteit zijn er meerdere categorieën, overlappen deelnemers meerdere categorieën en spelen ze elkaar allemaal soms vaak onbewust in de hand. Maar dit framework kan helpen om tijdig narratieven te ontdekken en daarop in te spelen.

Laat ons een voorbeeld nemen uit 2021 om dit te verduidelijken.

De narratief die heel hard speelde was die voor alternatieve layer 1’s die ETH zullen voorbijstreven omwille van de hoge transactiekosten op het ETH netwerk.

Zoals je wel of niet weet, transactiekosten op het ETH netwerk lopen gigantisch op tijdens een bullrun omdat er steeds meer gebruikers op actief zijn. Dit creëert veel ruimte voor andere protocollen (Layer 1’s) om marktaandeel van ETH te gaan afsnoepen.

Solana is zo’n voorbeeld van een ‘succesvolle’ alternatieve Layer 1 in deze cyclus.

Gaandeweg de cyclus ontstond het idee / geloof dat de tech van Solana zo superieur was, dat de developers in grote getallen allemaal richting Solana trokken en dat dit zo’n krachtig signaal was over de kwaliteit van SOL dat dit project onstopbaar zou worden én misschien wel in deze cyclus nog ETH van de troon zou stoten.

Want, meer developers trekken meer gebruikers aan wat weer meer investeerders aantrekt wat weer meer developers aantrekt, etc. Developers > investors > users > developers >...

Dit creëert als het ware een loop van positieve feedback, de perfecte voedingsbodem voor een lekkere hype gedreven bullrun.

Je kan zelf kijken naar onderstaande afleveringen waarin miljardairs deze narratief leven geven en influencers die deze verder verspreiden. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit wel of niet doelbewust gebeurd. Ik wil alleen maar aantonen hoe zo'n idee/narratief vorm krijgt en dan vervolgens een eigen leven begint te leiden.

Oktober 2021 - video 1

Oktober 2021 - video 2

November 2021 - video 3

 

 

Los van dat 99,9% van de deelnemers in de markt niet in de staat is of niet de tijd neemt om effectief research te doen en dit project objectief te beoordelen is dit idee daarom voldoende om vlug door de markt verspreid te worden en zo dus samen met de alternatieve layer 1 narratief gigantisch veel aandacht voor SOL te creëren. 

Steeds meer mensen beginnen op SOL te springen. Er ontstaat het idee van een ‘paradigm shift’:  een sentiment waarbij euforie voor een roes zorgt en iedereen denkt dat dit project de wereld gaat veranderen en vooral dat het hen daarbij allemaal stinkend rijk gaat maken. Plots komt je buurman binnenwandelen die nog maar één week in crypto zit en jou met man en macht probeert te overtuigen dat je dit project echt MOET hebben. In realiteit is het hoogtepunt eigenlijk al bereikt en is de neerwaartse trend reeds ingezet.

 

 

Uiteindelijk zie je dus miljardairs, experts, influencers en uiteindelijk bijna elke deelnemer in de markt die dus simpelweg fout zat.

Tenzij natuurlijk dat een deel van hen de eigen winnende posities kwijt wil aan de onwetende marktdeelnemers ;). 

In ons voorbeeld werd veel van deze informatie pas gepost of opgenomen nadat SOL zijn effectieve top al bereikt had.

Vergeet niet, SOL is een project met pre-sale waarbij nog voor de token publiekelijk op de markt kwam, VC’s (venture capitalists) al aan zeer lage prijzen hebben kunnen kopen. Sommige investeerders konden instappen tussen 0,04$ en 0,25$ per token. Niet slecht als je weet dat de all time high van SOLANA $258 is.

 

 

Ja… en nu?!

Wel, zoals je zelf al weet, we don’t know what's going to happen. Gaan we nog dieper het rode in voor een aanhoudende bearmarkt of is de bodem al bereikt en vertrekken we weldra richting nieuwe highs? Of 'rangen' we nog gehele tijd sideways alvorens een nieuwe uptrend of downtrend start?

In favor of new highs:

  • Groot geld, instituties en zelfs natiestaten die in een wereld die aan het decentraliseren is, waarbij de wereldreservemunt zich in een kritieke situatie begeeft en groot geld bescherming zoekt richting neutrale assets/vormen van geld, in Bitcoin op termijn een oplossing zien.
  • Digitalisatie en de opkomst van NFT’s, virtuele werelden (metaverses) en gaming zorgen voor een influx aan nieuwe deelnemers waarbij we echte adoptie zien en daarbij de louter speculatieve fase achter ons laten. 
  • De geldprinter blijft in record tempo globaal geld bijdrukken, rentes kunnen niet omhoog omwille van de desastreuze gevolgen voor de globale economie en dat nieuwe geld blijft rendement opzoeken om die geldexpansie voor te blijven in andere asset classes (zoals bijv. crypto). 

In favor of new lows: 

  • Macro-economische situatie. Bull markets require a lot of fuel. In de huidige macro economische omstandigheden waarin de middenklasse het alsmaar moeilijker krijgt is de invloed van nieuw geld in een uiterst risicovolle markt niet aannemelijk.

‘market prices are still too optimistic relative to the secular change that's taking place within them.’ Greg Jensen - Bridgewaters

  • Regulatie op komst. Het westen wil crypto overduidelijk aan banden leggen en meer regulatie lijkt onoverkomelijk. Het is zeker een mogelijkheid dat de meeste projecten de ‘Howie-test’ niet zullen overleven en daarbij geklasseerd worden als een ‘security’, wat de meeste projecten simpelweg niet zullen overleven. Maar ook implementatie van komende CBDC’s te maximaliseren zal er een kader voor regelgeving komen waar de meeste projecten simpelweg niet binnen passen. 

 

Dus?

Persoonlijk wegen de lows harder op tegen de highs en aangezien ik geen interesse heb in het traden op korte timeframes, focus ik mij momenteel vooral op het opbouwen van cash posities om vervolgens bij meer duidelijkheid opnieuw posities in te nemen in een nieuwe opwaartse trend. De NFT markt lijkt vooralsnog boordevol opportuniteiten, dus daarin blijf ik voorlopig nog actief. 

Maar, ik kan mij dus volledig vergissen. Voor mij staat deze beslissing volledig los van fundamentals maar heeft deze alles te maken met het beschermen van mijn vermogen. Fundamenteel is mijn geloof in BTC enkel nog maar versterkt gezien alle recente gebeurtenissen. En voor mij blijft gelden ‘There Is No Next Bitcoin’. 

De grootste en meest gemaakte fout in een bearmarkt is je interesse verliezen. Het is namelijk net dan dat er rust en ruimte is om je te verdiepen in welke narratieven en projecten in een volgende run kunnen boomen. En natuurlijk is het net ook in die periode dat er koopjes te doen zijn.

Zaken om daarbij in het oog te houden die mogelijks een nieuwe narratief kunnen vormen:

  • Web3. Het idee dat we een nieuwe shift van het internet meemaken, namelijk die van lezen (1.0)  -> schrijven (2.0) -> eigendom (3.0). Via crypto zou je dus als bijdrager op het internet ook rechtstreeks beloond kunnen worden. Dit idee alleen al is groot genoeg om op zich een nieuwe (nog grotere) dot-com bubbel te creëren dan in 2000.  
  • Gamefi (NFT+ gaming + metaverse + defi). Basically mensen die geld verdienen door games gebouwd op crypto. Een instroom van nieuwe deelnemers uit ontwikkelingslanden (die online meer kunnen verdienen met gamen dan met een echte job) kan deze narratief snel veel wind geven. 
  • Financiële settlement infrastructuur in een decentraliserende wereld: in onzekere economische tijden waarin de dollar zijn heerschappij voorbij lijkt te zijn, kan het veilig stellen van kapitaal of het settelen van grote transacties op een neutrale manier voor grote institutionele partijen en zelfs natiestaten in Bitcoin een realistische oplossing lijken. 
  • Virtueel land/digitaal vastgoed: weinig andere zaken in crypto zijn zo makkelijk te begrijpen als het potentieel van digitaal vastgoed in de metaverse. Je eigen virtueel land/vastgoed verhuren zonder de kopzorgen van de echte wereld. Net de eenvoud van dat concept kan een driver zijn om heel wat nieuwe deelnemers aan te trekken. 

 

What’s next for you?

Wat voor jou het beste gaat werken, kan ik niet bepalen. Ik kan je wel 3 mogelijkheden aanreiken die in mijn mening kunnen helpen bij wat voor jou de beste keuze is.

  • DCA (Dollar Cost Average) in de belangrijkste assets (BTC en eventueel ETH).

Je ligt niet wakker van details, hoeft nooit te stressen over short-term prijsactie en leeft vooral je leven buiten crypto. Voor 99% blijft dit op het einde van de rit de meest winstgevende strategie. Alleen moeten velen eerst een volledige cyclus doormaken om dit te begrijpen ;). 

  • Narratieven bespelen en agressief winst leren nemen. 

Je leert de échte werking van de cryptomarkt en tracht daarbij mee te surfen op de golven van irrationele exuberantie die de door big boys en daaropvolgend de massa worden gecreëerd. Je positioneert jezelf tijdig in sterke projecten die de aandacht kunnen opeisen wanneer bepaalde narratieven wind krijgen. 

  • Traden: je staart 7/7 naar charts en leer geld uit de markt te nemen, whenever, wherever. 

 Dus, wat is jouw plan?

 

Wil je graag deel uitmaken van een community die bovenstaande omzet in realiteit en die je helpt navigeren doorheen deze uitdagende macroeconomische tijden? Zet je op de wachtlijst van Money Matrix en krijg als eerste een seintje wanneer er plaats is voor nieuwe members.

 

 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.