Een job = een gevangenis

Apr 04, 2023

Alvorens je deze leest wil ik hier een kanttekening bij maken: ik wil hierbij niet alle jobs over één kam scheren en ik wil je zeker en vast geen slecht gevoel geven omdat je momenteel (nog) werknemer bent. Voel jij je hier goed bij dan hoeft daar uiteraard niks mee te zijn. Wat ik wel wil benadrukken is dat een job absoluut niet de beste manier naar (financiële) vrijheid is.

 

Liever de video kijken?:

 

De tijd gevangenis

Met een job ruil jij je tijd in om de doelen van iemand of iets anders te verwezenlijken. Simpel. 

De gehele manier waarop de meeste jobs tijd gerelateerd zijn vindt zijn oorsprong in het idee dat een job ca. zo’n 37 uur werken per week moet inhouden. Dit op zich alleen al houdt uiteraard geen enkele steek.

Bij het aangaan van een job ga je dus akkoord dat iemand anders kan beschikken over jouw eigen tijd (en levensenergie).

In het boek De Serviele Staat van Hilaire Belloc wordt erg mooi beschreven hoe zo’n contract waarin jij iemand anders over wat jij wel of niet met je tijd kan doen laat beschikken, eigenlijk niks minder dan slavernij is. 

Als je jouw job kan uitoefenen op enkele uren werk i.p.v. de voorziene 37 uur dan kunnen er 3 dingen gebeuren:

  1. Je krijgt er nog heel wat werk bij zodat je effectief die 37 uur kan presteren.
  2. Je wordt ontslagen omdat je ‘te weinig’ uren presteert.
  3. Je wordt zelfstandige zodat je een aantal keer je huidige loon kan verdienen en/of de rest van de week met andere dingen bezig bent.

Ik spreek trouwens uit eigen ervaring en koos (uiteraard) voor nummer 3. 

In ieder geval, een job kan gezien worden als een (tijds)gevangenis waarin jouw levensenergie niet vrij kan bewegen. En als jouw levensenergie niet vrij kan bewegen, kunnen we ook nooit spreken over echte vrijheid.  

 

Loonplafond

Een job is ook allesbehalve de beste route om je financiële vrijheid mee te gaan vergroten. 

Enkel de top van de piramide van de werkvloer, slaagt er namelijk in bovengemiddeld te gaan verdienen terwijl de massa zich vastpint op een lage benchmark waarop ze hun eigen financiële status bepalen. 

Wat bedoel ik hier juist mee? 

Het gemiddelde loon in België en Nederland zit tussen de €2.000 en €2.200 per maand. 

Voor een CEO is dit €14.000. 

Nu begrijp ik dat voor de meeste mensen 14k per maand veel geld lijkt. Maar dat is nu net het punt dat ik wil maken; het is maar hoe je hier zelf naar kijkt. Voor mensen die écht veel geld verdienen, is dit geen groot bedrag.

Met een job zit je al snel op een (laag) plafond, terwijl dit als ondernemer eigenlijk geen grenzen heeft. 

Bottom line: de massa vist dus allemaal samen in de vijver waar de kleinste vissen in zwemmen. 

Begrijp je dit? Want dit is fundamenteel om los te breken van de matrix. 

Mijn doel, nog niet zó lang geleden, was ook om 10k per maand te verdienen (omdat ik dacht dat het veel geld was). Mijn breakthrough kwam er toen ik een vriendschap opbouwde met iemand die al een stuk boven die 10k grens zat. Ik ontdekte dat hij niet persé meer getalenteerd was dan ik of andere mogelijkheden had die ik zelf niet had, hij keek er gewoon anders naar.

Ik had gewoon een voorbeeld nodig in mijn eigen onmiddellijke omgeving dat dit mogelijk was. Ik ontdekte daardoor dat die 10k een plafond was in mijn eigen hoofd en dat door effectief te beseffen dat ik dat ook makkelijk kon verdienen en dat ook écht te geloven duurde het niet lang vooraleer ik zelf ook vlotjes boven de 10k per maand ging verdienen.  

Zo krachtig kan dus één simpel inzicht zijn. 

Als jij denkt dat €10k per maand enkel is weggelegd voor de ‘lucky few’ dan ben je niet enkel fout, maar schiet je ook jezelf in de voet door valselijk te geloven dat dit wellicht niet haalbaar is voor jou. 

Twee dingen kan ik jou garanderen: 10k per maand verdienen als ondernemer is NIET moeilijk. 10k per maand verdienen met een job is dat zeker en vast wel. 

Zou je dit tevens graag op een locatie onafhankelijke manier doen met je eigen passie en/of expertise? In Free Birds leren we jou exact dat. 

Btw: als zelfstandige kan je onmiddellijk je inkomen optimaliseren omdat je heel wat kosten gaat kunnen inbrengen VOOR belastingen (denk aan wagen, telefonie, etc). Dit is onmogelijk als werknemer omdat je je loon pas kan uitgeven NADAT er reeds sociale bijdragen op gehoffen werden. 

 

De werkvloer = ziek maker.

Hoewel de maatschappij ons heeft proberen wijsmaken dat 40 jaar lang flink je best doen om hogerop te geraken in één of ander bedrijf dé weg is naar ‘succes’, is de realiteit dat de werkvloer stilaan steeds meer aan de gezondheid van haar werknemers én dus ook de productiviteit van onze samenleving knaagt.

Deze (hallucinante) cijfers spreken boekdelen. 

2019: 

2022:

  

 

 

Ik herhaal, dit zijn hallucinante cijfers en ze worden ongetwijfeld nog erger: de impact van de oversterfte, bijwerkingen van de vaccinatiecampagnes en financiële crisis zal deze cijfers enkel nog versterken. 

In een ‘welvaartstaat’ betekent dat dus dat de sterke schouders alsmaar meer gewicht zullen moeten dragen. Wat gebeurt er in een samenleving waarin de meerderheid van haar inwoners niet productief kan zijn? En zolang je werknemer in België of Nederland bent ontsnap je hier niet aan, gezien dat zwaarder wordende gewicht via de belastingen wordt afgerekend.  

 

Conclusie

Conclusie? De corporate ladder is dus ook allesbehalve de juiste tool naar zowel fysieke, mentale als financiële vrijheid.

Wil jij een grote verandering maken en met jouw eigen talenten en passie(s) financieel vrij worden? En dit locatie onafhankelijk? In Free Birds leren we je hoe!

 


 

Meer lezen?

11 opportuniteiten om online je geld te verdienen (locatie onafhankelijk)

De grootste crash ooit is op komst.

Hoe overleef je de great reset?

 

 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.