NFT's: scam of #gamechanger?

May 27, 2022

Intro

NFT’s, de grootste hype in crypto van 2022. 

‘Digitale prentjes’ volgens sommigen. Technologie die de wereld gaat veranderen volgens anderen. Om zelf het onderscheid te kunnen maken tussen die 2 moeten we eerst begrijpen wat NFT’s nu eigenlijk zijn. Maar om NFT’s te begrijpen moeten we eerst een stapje terug en inzicht krijgen in wat blockchain technologie is. 

Blockchain technologie?

Zonder hier te diep over uit te wijden, maakt de blockchain technologie het mogelijk om op een digitale manier waarde met elkaar te verhandelen zonder dat we daar een centrale partij voor nodig hebben om die transactie te verifiëren.

Dat gebeurd door de database te ‘decentraliseren’ waarbij elke deelnemer in het netwerk er een kopie van heeft zodat die niet te manipuleren valt. In onze huidige gecentraliseerde wereld wordt normaal die database dus beheerd wordt door 1 partij (denk aan de bank om te kunnen verifiëren of je wel degelijk geld naar iemand anders hebt gestuurd en andersom of aan de notaris die de officiële tussenpartij is om een eigendomsoverdracht van bijv. een woning te verifiëren).

Om kort samen te vatten waarom dit nu zo een ‘big thing’ is: wel elke centrale dienst kan dus op termijn overbodig gemaakt worden, denk aan banken, notarissen, rechtbanken, tot zelfs de overheid en supranationale instellingen (in Money Matrix gaan we hier diep op in).

Volgens experts, zal dit de wereld compleet veranderen, de technologie is daarbij volgens hen van even grote impact op onze samenleving als het wiel, de drukpers, de auto, het internet, etc. 

 

 

Wat zijn NFT’s dan? 

NFT’s zou je kunnen zien als een soort van evolutie of innovatie op de blockchain technologie. 

NFT staat daarbij voor Non Fungible Token. 

Daar waar de meeste blockchains een token gebruiken om de transacties op het netwerk mee te kunnen uitvoeren, zijn deze tokens ‘fungible’ van aard. Dat wil zeggen dat ze 1:1 inruilbaar zijn voor elkaar. Net zoals 1 euro ook altijd 1 euro is. Die eigenschap is belangrijk voor een goede vorm van geld omdat ze de gemakkelijkheid en snelheid van transacties maximaliseert.

Diamanten bijvoorbeeld zijn een zeer slechte vorm van geld omdat elke diamant uniek is. Als je dus wil betalen in diamanten moeten die ieders individueel worden onderzocht door een expert, het zou dus uren duren om in de supermarkt je inkopen af te ronden. Diamanten zijn dus niet fungible. En net daar, in die ‘non fungible’ eigenschap zit bij NFT’s de grootste troef. 

Je kan dus een token creëren die verifieerbaar uniek is. Die token kan dan iets uniek representeren en door het gebruik van de blockchain technologie kan je dus daardoor het eigenaarschap van unieke digitale objecten gaan bewijzen. 

Dat is op zich een zeer ingrijpende innovatie want tot voor kort was dat, simpelweg, onmogelijk en had je daar dus opnieuw een centrale partij voor nodig. 

En zoals we allemaal ondertussen wel door hebben, centrale partijen laten veel ruimte voor menselijke fouten en fraude, plus ze zijn een extra bottleneck in de keten waar transacties (en dus) energie doorstromen. Wanneer we die verwijderen, schakelen we niet enkel de kans op fouten en fraude uit, maar kan energie ook efficiënter stromen met als gevolg meer output en dus een grotere productiviteit. 

Laat ons een voorbeeld van centralisatie nemen uit de gaming sector.

Eén van de populairste online games of all time is Fortnite. Een soort van Battle Royal waar je samen of tegen elkaar kan spelen. Binnen deze game kan je objecten kopen zoals bijvoorbeeld zwaarden, wapens, skins, etc. Het bedrijf achter Fottnite verkocht voor meer dan $50 miljoen aan 1 bepaalde set van skins. 

 

 

Maar, de controle over die objecten ligt daarbij ook wel volledig in handen van het bedrijf achter dat spel. Zij hebben de info in hun database over wie wat heeft en daarbij hebben ze natuurlijk ook de controle over wat die objecten effectief kunnen (later meer waarom net hier een gigantische opportuniteit ligt). Vaak ontstaat er zelfs een zwarte markt die in-game assets of currencies verhandeld omdat dit binnen het spel zelf niet kan (lees toegestaan door de game developer).

De waarde die een speler in game opbouwt blijft dus virtueel en terwijl de meeste spelletjes uiteindelijk ook verlaten worden door de gebruikers wanneer een interessanter spel zich aandient, verdwijnt deze virtuele waarde die de speler heeft opgebouwd dus ook gewoon in het niets. Een interessante studie (zie bronnen) van econoom Castronova Edward uit 2001 legt bloot hoe de economieën in sommige van deze virtuele werelden in omvang vergelijkbaar zijn met kleine natiestaten! Mochten we dus een manier hebben deze waarde te decentraliseren, ontstaan er dus waanzinnige opportuniteiten.  

Om samen te vatten, NFT’s maken het mogelijk dat je dus digitale objecten kan bezitten zonder dat we daar een centrale partij voor nodig hebben. De objecten zelf worden gebouwd  op een onderliggende blockchain (meestal Ethereum) en jij kan als deelnemer in dat netwerk dus je eigenaarschap bewijzen. Het gevolg is dan ook dat jij je NFT op dat netwerk kan doorverkopen, uitlenen, verhuren, opsplitsen, etc. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. 

 

As everything becomes more digital, there's a need to replicate the properties of physical items like scarcity, uniqueness, and proof of ownership. - Ethereum Foundation

 

 

Van kunst tot ‘utility’

Het eerste gebruik van de technologie is ontstaan (niet verrassend) in de kunstsector. Waar artiesten experimenteren met digitale kunst. NFT’s geven deze digitale kunstwerken, voor de eerste keer ooit, echte waarde, omdat ze nu ook konden verkocht en dus verzameld worden. 

Dit zorgde voor een enorme hype en speculatie (zoals dat altijd met nieuwe technologie gaat). 

Sommige digitale kunstwerken werden voor miljoenen verkocht als NFT (zie onder met bovenaan het werk steeds de verkoopprijs vermeld).

 

 

 

 


De grote massa begreep er niks van, want hun reactie was (niet onbegrijpelijk) ‘ik kan dit digitaal kunstwerk toch gewoon opslaan als .jpg en dan heb ik het ook?’

Maar you are missing the point here. Want the real thing, zal altijd waardevol blijven. Of dat de prijzen die effectief betaald zijn geweest voor deze werken ook daadwerkelijk rechtvaardigd, is dan weer een geheel andere zaak. Net zoals dat bij kunst in het algemeen gaat.

 

 

Digitale flex & Blue Chip projecten

Het duurde niet lang voor ‘PFP-projecten’ de meest populaire toepassing van NFT’s werden. 

Mensen gebruikten deze als profile picture om de wereld te tonen dat ze een bepaalde NFT bezitten. 

En eigenlijk is dat niet verwonderlijk. Want het ligt in de aard van de mens om zijn status te tonen aan zijn medemens. En terwijl je met je Porsche je buren kan imponeren, maakt een NFT het dus mogelijk om in real time de hele wereld te laten zien hoe cool, rijk of slim je bent. 

Zo is Bored Ape Yacht Club ondertussen het meest bekende PFP NFT project. Met celebrities als Justin Bieber, Snoop Dogg, Neymar Jr, Madonna, etc. als huidige of vorige eigenaars. 

 

 

Binnen de NFT scene heb je zo nog andere populaire projecten die we ook ‘Blue Chips’ noemen en die voor aanzienlijke bedragen verhandeld worden.

 


Dat brengt ons bij de volgende stap. Want een aantal van deze Blue Chips zullen mogelijks uiteindelijk uitgroeien tot een wereldbekend merk. En dat is bij sommige projecten ook net het doel. Om via NFT’s in een recordtempo een grote fanbase/community te bouwen waarbij iedere eigenaar ook mee kan profiteren van het succes van het project/brand. 

 

 

 

 Branding & Fashion. 

 Ook grote en kleine bedrijven springen en masse op NFT’s.

Kijk bijvoorbeeld naar Nike. Die nu digitale sneakers verkopen met het project RTFKT. 

 

 

Fashion is een gigantische sector voor NFT toepassingen, want binnenkort wil iedereen in de metaverse  (hierover later meer) natuurlijk ook goed gekleed zijn. Het is niet moeilijk in te beelden dat eens dit ingeburgerd is, een speciale 1:1 digitale Nike sneaker heel veel waard kan worden in deze virtuele werelden. 

Ook merken zoals Louis Vuitton, Gucci, H&M, Adidas, etc. maakten dit jaar allemaal hun entree in de fascinerende wereld van NFT’s en the metaverse.

 



Utility en de toekomst van NFT’s

De laatste evolutie in de NFT scene (je ziet het al, het gaat bliksemsnel) is ‘utility’. 

Nieuwe projecten proberen nu de NFT ook een specifieke functie te geven. Zo kan deze bijvoorbeeld dienen als toegangskaart tot een online club, sleutel tot een virtuele wereld of kan de NFT gebruikt worden als object in een game (een zwaard in Fortnite, zie eerder, zou bijvoorbeeld een NFT kunnen zijn, die naarmate deze meer ‘kills’ heeft ook meer waard zal worden en kan worden doorverkocht). 

Een aantal voorbeelden. 

 

  • Wilder Wheels. Digitale auto's waarmee je binnenkort online tegen elkaar kan racen voor geld. 


 

  • AIFA: 3D figuurtjes waarmee je binnenkort online tegen elkaar voetbalwedstrijden voor geld kan spelen.

 

  • Altered State Machine: artificiele intelligentie die je later kan inzetten om je NFT's op autopiloot geld voor je te laten opbrengen in verschillende metaverses. 

 

  • Metaportal: een NFT als portaal tussen verschillende metaverses en toegang tot een exclusieve community van creators in de metaverse. 

 

 

Waar het allemaal zal samenkomen. 

De opkomst van virtuele werelden, ook wel the metaverse genoemd (kijk naar de recente rebranding van FB naar Meta) waar de menselijke ervaring op een digitale manier zal gaan plaatsvinden en de digitale en echte wereld steeds meer en meer één zullen worden, is de plek waar NFT’s de grootste impact kunnen maken. 

Het is ook daar dat al deze mogelijke functies samenkomen. Want gebruikers, creators, gamers, investeerders, etc. in deze werelden zullen door NFT’s eigenaarschap krijgen over wat ze online bijdragen én daarvoor ook rechtstreeks beloond worden. 

Waar bijvoorbeeld nu FB de data van zijn gebruikers verkoopt aan de hoogste bieder en de winst daarvan laat terugvloeien naar de aandeelhouders, kunnen NFT’s en de blockchaintechnologie dit proces radicaal veranderen. Namelijk de waarde terugbrengen naar waar ze echt hoort: de creator. 

Dat is zo ingrijpend dat het ervoor zou kunnen zorgen dat onze huidige gecentraliseerde samenleving volledig zou kunnen gaan decentraliseren. Die impact bespreken we dieper bij een volgende gelegenheid: de evolutie van web 2 naar web 3. 

 

 

Stof tot nadenken dus.

Nog een laatste woordje als waarschuwing. 

Zoals reeds gezegd, nieuwe tech brengt ook altijd een hoop experimentatie en speculatie met zich mee. Er zijn waanzinnige bedragen verdiend door NFT creators en handelaars, maar de winsten worden geregeld ook terug verdampt doordat de hype rond 1 project soms van extreem korte duur (zelfs dagen) kan zijn. Dat maakt de prijzen van NFT’s super volatiel. 

Kijk maar naar de volatiliteit van BAYC, wat kan gezien worden als één van de meer ‘stabielere’ projecten. 

 

 

Zeker in de cryptospace moeten we fundament echt leren loskoppelen van prijsactie om als investeerder of trader succesvol te kunnen zijn. Daarbij sluiten we zeker niet uit dat een groot deel van de exuberantie binnen de NFT markt een gevolg was van euforie op het einde van de bull cyclus en/of als 'exit-liquidity' voor smart money vanuit dat zelfde gegeven. Om dat in begrijpbare taal proberen uit te leggen: partijen die de markt manipuleren creeren narratieven om 'retail money' (het geld van de gewone man) te kunnen afsnoepen. 

99% van de huidige projecten zal dan ook uiteindelijk verdwijnen en de tech staat nog in kinderschoenen. Het zal nog jaren duren alvorens een goed werkend model voldoende getest is om uiteindelijk de conclusie te maken of NFT’s ook daadwerkelijke globale adoptie zullen kennen. NFT's kunnen weleens de grootste opportuniteit ooit zijn, maar ga dus NIET all-in (met je geld) op deze tech. 

 

Wil je leren om op de juiste manier in te zetten op de opportuniteiten van deze nieuwe tech? Join onze community Freedom Seekers. Zet je op de wachtlijst en krijg als eerste melding wanneer er nieuwe plekken vrijkomen. 

 

Bronnen.
https://www.livescience.com/33749-top-10-inventions-changed-world.html
https://www.sportskeeda.com/fortnite/the-fortnite-skin-grossed-50-million-epic-games
https://ethereum.org/en/nft/
https://decrypt.co/62898/most-expensive-nfts-ever-sold
https://www.benzinga.com/money/celebrities-that-own-bored-ape-yacht-club-nfts/
https://zipmex.com/learn/nfts-in-the-fashion-industry/
https://www.econstor.eu/bitstream/10419/75918/1/cesifo_wp618.pdf
https://blog.cryptostars.is/billions-rotting-on-the-vine-70571abd6e87
https://news.artnet.com/buyers-guide/embrace-aquarius-season-with-these-works-from-the-artnet-gallery-network-2064529
https://twitter.com/punk6529/status/1443921334837338114
 


Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.