Bitcoin VS vastgoed: Het effect van Bitcoin op vastgoed.

Mar 20, 2023

Dit artikel sluit mooi aan bij de video: “Vastgoed is dood” die ik eerder maakte en zal jullie helpen met een aantal nieuwe inzichten om te helpen bij jouw beslissing om al dan niet nog in vastgoed te investeren in de transitie naar een nieuwe wereld.

Liever de video kijken? Kijk hem hier:

 

De impact van Bitcoin op vastgoed

In Money Matrix gaan we erg diep in op beide zaken als investering maar in dit artikel wil ik vooral de verhouding tot elkaar belichten.

Waarom?

Omdat ik geloof dat de impact van een gedecentraliseerde monetaire technologie zoals Bitcoin een grote impact zal hebben op termijn op andere investeringsklasses (asset classes) waar mensen momenteel hun vermogen in bewaren of proberen hun monetaire energie in te beschermen tegen het inflatoire financiële systeem.

 

Waarom investeren we?

Nu om de impact van Bitcoin op vastgoed en eventueel andersom beter te kunnen begrijpen moeten we eerst goed begrijpen waarom we eigenlijk investeren. Die reden is namelijk dat we op zoek zijn naar een store of value voor onze monetaire energie.

We slaan onze productiviteit, onze energie op in geld. Geld is dus eigenlijk simpelweg een technologie om energie in op te slaan. We weten allemaal, bewust of onbewust, dat ons fiat monetair systeem, ons papiergeld, onze euro's en dollars op termijn alsmaar minder waard worden omdat er alsmaar meer van worden bijgedrukt.

Daarom zoeken we andere opties om ervoor te kunnen zorgen dat we onze productiviteit kunnen beschermen door ze te gaan bewaren, tijdelijk of op lange termijn in andere zaken (lees: vormen van geld).

Eigenlijk zijn we dus constant op de vlucht voor die geldontwaarding (het bijdrukken van dat geld) en proberen we te investeren in onder andere vastgoed, aandelen, goud en Bitcoin, in de hoop dat we ons eigen vermogen kunnen beschermen.

We kunnen daarbij bijvoorbeeld onze investeringen in vastgoed ook wel bekijken als een tweede soort van spaarrekening. Heel veel mensen -zelfs zonder echt bewust met geld bezig te zijn of zonder echt te snappen hoe geld werkt en investeren werkt of hoe je dat op de juiste manier doet- begrijpen wel dat ze iets met hun geld moeten doen.

Vastgoed is dan een bekende optie, om als een “tweede spaarrekening” je geld in te gaan bewaren.

De reden waarom mensen voor vastgoed kiezen is omdat ze het idee hebben dat vastgoed een veilige belegging is en dus een veilig toevluchtsoord voor hun centjes.

In mijn vorige video ‘Vastgoed is dood’, leg ik uitgebreider uit waarom dit misschien wel eens gaat veranderen, gezien we op een kantelpunt in de geschiedenis staan naar een nieuw financieel monetair systeem: een nieuwe wereld orde waarbij het heel belangrijk wordt

om ook op een andere manier naar vastgoed te leren kijken. 

 

De juiste investering kiezen. 

Eén van de belangrijkste onderdelen om een investeringsklasse of een investering op zich te gaan beoordelen is onder andere te weten hoe goed dat ze jouw huidige monetaire energie of kapitaal kunnen beschermen.

We kunnen daarom ook meteen stellen dat mensen dus vooral zullen kiezen voor de investeringsklasses die die functie het beste vervullen. 

Laat ons Bitcoin en vastgoed daarom op dat gebied (als geld) dus eens even naast elkaar zetten: 

 



1. Fysiek vs digitaal

Vastgoed is natuurlijk iets heel fysiek, terwijl Bitcoin digitaal is en simpelweg alleen al om het feit dat het digitaal is, heeft het natuurlijk heel wat voordelen. Door het fysieke aspect van vastgoed, is vastgoed ook erg vatbaar voor de inmenging van politiek. Terwijl Bitcoin gedecentraliseerd is, wat betekent dat het neutraal geld is en dus niet te manipuleren is door één overheid.

Een goed voorbeeld van de mogelijke impact daarvan is bijvoorbeeld hoe heel wat vastgoed van Russische eigenaren in Europa in beslag is genomen sinds de oorlog. Terwijl het natuurlijk voor Europa of voor eender welke overheid onmogelijk is om beslag te gaan leggen op de Bitcoins van Russen.

Dit is erg belangrijk te onthouden in de transitie die momenteel bezig is naar de nieuwe wereld en waarin heel wat burgers die zich verzetten tegen bepaalde evoluties als ‘staatsgevaarlijk’ zouden kunnen worden gelabeld. 

 

2. Belastingen

Vastgoed is heel makkelijk belastbaar. Bitcoin is in bepaalde jurisdicties ook belastbaar, maar als je dat niet aanstaat, dan neem je jouw Bitcoins gewoon mee naar een nieuwe jurisdictie. Simpel. Vastgoed kan je opnieuw omwille van het fysieke karakter en het illiquide karakter natuurlijk niet zomaar meenemen en ergens anders onderbrengen.

 

3. Onderhoud

Vastgoed vergt natuurlijk heel wat onderhoud, zeker als je het gaat gebruiken als een investeringsinstrument door het te gaan verhuren. Ook al doen sommige experts alsof vastgoed een passief inkomen is, in realiteit is het dat nooit. Als je pech hebt kan verhuren zelfs een regelrechte nachtmerrie worden. Bij Bitcoin is er gewoon geen onderhoud althans, geen onderhoud waarin dat je zelf moet voorzien als je dat niet wenst.

 

4. Liquiditeit

Zoals ik eerder al zei, vastgoed is natuurlijk niet liquide. Wat bedoel ik daarmee? Als jij morgen jouw vastgoed wil verkopen, dan staat je geld niet een dag daarna al op de rekening. Dat duurt meestal toch een aantal maanden en zeker nu in de huidige macro economische omstandigheden (verkoop van vastgoed krijgt het erg moeilijk) kan het dus heel lang duren voordat je ook effectief jouw centjes hebt.

Bitcoin daarentegen is enorm liquide, er is een grote financiële markt voor Bitcoin. Dus jij kan vandaag met 1 druk op de knop alles omzetten in een andere munteenheid of in een andere vorm van geld en dat quasi onmiddellijk.

 

5. Hefboom

Het voordeel dat vastgoed wel heeft ten opzichte van Bitcoin is dat je op vastgoed redelijk makkelijk een hefboom kan creëren. Wat betekent dat? Vastgoed is een redelijk toegankelijke markt voor de gewone man en vrouw om extern kapitaal aan te trekken. Je kan dus als je vastgoed koopt bij de bank, een financiering krijgen omdat  vastgoed wordt gezien als een veilige belegging en de bank een heel beperkt risico loopt in combinatie met de voorwaarden en waarborgen die ze stellen (maar ook dit kan wel eens gaan veranderen, zie video ‘Vastgoed is dood’).

Met Bitcoin is het quasi onmogelijk te hefbomen als gewone man/vrouw op een verantwoorde manier. 

 

6. Schaarste

Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn, dat maakt Bitcoin een stuk schaarser dan vastgoed (hoewel mensen denken dat vastgoed schaars is, is er tegelijk nog gigantisch veel onbebouwd land op onze aardbol).

Wat je natuurlijk wel hebt is dat het vastgoed op specifieke (populaire) locaties erg schaars kan zijn en daardoor erg waardevol is. Interessant dus om mee te nemen in je zoektocht naar waar je in de toekomst vastgoed zou kopen. 

 

Conclusie?

Als store of value of zelfs als complete vorm van geld is Bitcoin op papier vele malen beter dan vastgoed. En waarom zou je je geld niet bewaren in de beste store of value die er op een gegeven moment te vinden is? Dit heeft een enorme impact op alle waarde die de mensheid in vastgoed heeft opgeslagen als store of value. 

En hoewel Bitcoin uiteraard lang nog niet dezelfde track record als vastgoed heeft, geloof ik persoonlijk erg hard dat op lange termijn heel veel waarde naar Bitcoin zal vloeien dat momenteel opgeslagen zit in vastgoed, simpelweg omdat het dus een betere vorm van geld zal blijken en mensen altijd uiteindelijk voor de beste manier om hun eigen monetaire energie in op te slaan zullen kiezen. 

En dan volgt natuurlijk de grote vraag: "Wat gaat er daardoor gebeuren met de prijs van vastgoed?"

Ook simpel. Als mensen Bitcoin veelal boven vastgoed verkiezen dan zal de rol van vastgoed als vorm van geld afnemen en zal dus de vraag ernaar dalen en als de vraag daalt.. dan zal uiteindelijk ook de prijs gaan zakken. 

Vastgoed komt dan eigenlijk in een neerwaartse spiraal van ‘demonetization’ terecht: mensen die voor een betere store of value kiezen. 

Vastgoed zal dus meer en meer gekocht gaan worden voor zijn eigenlijke functie 'huisvesting' en steeds minder als een investering gezien worden. Eigenlijk is dat niet meer dan logisch als we even terugkijken naar waarom we investeren in vastgoed (om de geld expansie voor te zijn) en het simpele feit dat buiten de grond zelf er eigenlijk niks aan vastgoed is dat in waarde zou moeten stijgen (bakstenen slijten namelijk). 

Uiteraard zullen er uitzonderingen op zijn (architecturale parels, uitzonderlijke liggingen) maar die zullen de neerwaartse druk door dit fenomeen niet kunnen neutraliseren in mijn mening. 

Dit demonetization proces brengt dus op lange termijn een zeer grote herprijzing in vastgoed met zich mee waarvan we volgens mij nu aan het begin staan. 

Met de opkomst van een nieuwe wereldorde, een falend monetair systeem en de doorbraak van gedecentraliseerde monetaire technologie vergt investeren in vastgoed dus een geheel andere aanpak dan hoe dat in de voorbije eeuw liep. 


Wil je leren hoe je die transitie exact aan moet pakken om voor jezelf meer (financiële) vrijheid te creëren?

En hoe je vastgoed hier dan op de juiste manier voor kan gebruiken?

Dan is Money Matrix iets voor jou.

Talk soon,

Benjamin

 

 


 

Meer lezen?

11 opportuniteiten om online je geld te verdienen (locatie onafhankelijk)

De grootste crash ooit is op komst.

Hoe overleef je de great reset?

 

 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.