Geld & Energie (problemen)

May 16, 2023

Geld is altijd al dé ultieme controletool voor een samenleving geweest. Om dat volledig te begrijpen is het belangrijk om de link tussen geld en energie goed te snappen. 

 Liever de video kijk?

 

Alles is energie

We zijn allemaal dag in dag uit bezig met het invullen van onze behoeften. 

Elke levensvorm op aarde doet dat op dezelfde manier: het verzamelen en verhandelen van energie. 

Rijk of arm, we zijn elke dag druk in de weer om energie te verzamelen die we dan vervolgens weer kunnen gebruiken om een hefboom te creëren op ons meest waardevolle bezit hier: tijd.

We doen dat door productief te zijn. Dat kan op allerlei manieren, maar de bottom line van productief zijn is dat we evenveel of meer energie verzamelen dan dat we verbruiken. Hoe meer energie we verzamelen, hoe vrijer we over onze eigen tijd kunnen beschikken.

Hoe meer energie we verzamelen, hoe hoger op deze piramide we onze behoeften kunnen invullen. 

 

We spelen dus allemaal het spel van energie. De armsten doen dat door genoeg eten te verzamelen om de dag mee door te komen, de allerrijksten doen dat door de macht van hun bloedlijnen te verzekeren en verstevigen doorheen de eeuwen. Dit is wat ik het spel van energie (A Game Of Energy) noem. 

Energie is dus de munteenheid van de natuur en onze fysieke realiteit. En zolang er geen vrije vorm van energie bestaat die ons gratis in onze energiebehoeften voorziet is energie dus een schaars goed waarbij steeds (uiteindelijk) een eindafrekening gemaakt zal moeten worden.

 

Goedkope energie

In onze moderne samenleving staan we niet stil bij de hoeveelheid die wij dagelijks als individu gebruiken. Dat komt omdat we (foutief) de indruk hebben dat energie niet schaars is. We drukken op een knopje en ons huis licht en warmt volledig op. We draaien aan een sleutel en we kunnen ons binnen het uur met onze wagen 100km verder begeven. We trekken de koelkast open en kunnen groenten op ons bord leggen die weken geleden geoogst zijn aan de andere kant van de wereld. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend voor ons, net omdat het zo simpel gemaakt is. En de reden waarom dat kan is omdat aan de basis van dit alles de toegang tot goedkope energie ligt. En met name de toegang tot goedkope olie. 

Olie is op zijn minst een magisch goedje te noemen. Een energetische ‘jackpot’ die sinds ontdekking, dankzij zijn enorm veel hogere energiedensiteit dan voorgaande energiesystemen, voor een fenomenale boost in ontwikkeling heeft gezorgd in minder dan 200 jaar.

Als we dit in cijfers uitdrukken wordt dit veel duidelijker: 

  • 1 vat olie = 95$ en vervangt 4,5 jaar aan fysieke arbeid van 1 mens (gemeten in energie). We betalen dus 95$ voor 4,5 jaar aan fysieke arbeid van 1 mens via olie.
  • We verbruiken zo’n 100 miljard vaten per jaar. 
  • Dat zijn dus 450 miljard extra menselijke werkers per jaar in ons economisch/energetisch systeem!

Olie is dus de reden waarom we van links naar rechts zijn gegaan: 

Je kan nu dus ook inbeelden waarom olie aan de basis ligt, waarom veel mensen vandaag hun dagen niet hoeven door te brengen met het invullen van hun basisbehoeften, maar zich dus bovenaan op de piramide kunnen begeven (zie afbeelding boven). 

Die tijd ligt nu achter ons. Waarom? O.a. door wat we Peak Cheap Oil noemen. Daar kom ik zo op terug. 

Eerst moeten we nu even de link tussen geld en energie maken. 


Geld en fiat slavernij

Geld is simpelweg de technologie waar we onze energie/productiviteit in opslaan, met elkaar verhandelen en economische waarde mee uitdrukken. 

Zo simpel is het eigenlijk.  

Geld (en de kwaliteit ervan) is dus enorm belangrijk voor ons individuele succes en voor hoe een samenleving zich organiseert (en succesvol kan zijn). 

Vandaag wringt het schoentje bij de kwaliteit van de huidige technologie die we als geld gebruiken in onze maatschappij. 

Ons financiële systeem is namelijk in handen van enkele partijen die door het controleren van de hoeveelheid geld (energie) dat doorheen het systeem kan stromen, de (levens)energie van een grote massa kan afromen ter verrijking van zichzelf; dat is wat we fiat slavernij noemen. 

Deze partijen (centrale banken en overheden) kunnen eigen munteenheden creëren, ze afdwingen op de bevolking (via wetgeving) en vervolgens de hoeveelheid van die munteenheid bepalen.

De huidige vorm van dit systeem is zo’n 300 jaar oud en deed zijn intrede in het Britse rijk, na de Glorious Revolution (1689) en het oprichten van de Bank Of England (1694), waarbij centraal bankieren een innovatie op het bestaande kredietsysteem was door de overheid te betrekken als partner in het financiële systeem en zo legitimiteit af te dwingen om het concept van fractioneel reserve bankieren op grotere schaal te kunnen toepassen. In mijn podcast met Yannick Verdyck gaan we hier veel dieper op in. 

Het huidige financiële systeem is een samenwerking tussen 3 partijen: de centrale bank (die de energie kan creëren uit het niets en de hoeveelheid ervan kan controleren), de overheid (die het monetaire systeem kan afdwingen a.d.h.v. wetgeving) en de commerciële banken (die de infrastructuur, ofwel het monetaire netwerk uitrollen). Ze houden elkaar op deze manier ook alle drie in stand.

Het systeem van geldcreatie uit het niets (expansie) en de onvermijdelijke crash van zo’n systeem (contractie) omwille van de incapaciteit van de mens om om te gaan met zo’n morele verantwoordelijkheid als de controle over de (levens)energie van de deelnemers in zo’n systeem is niks nieuws. De geschiedenis is doorspekt van dit soort voorbeelden: de slavenhandel in Afrika, de val van het Romeinse rijk, de hyperinflatie in de Weimar Republiek in de jaren ‘20 en meer recentelijk ook de val van de Venezolaanse bolivar (2016) zijn slechts een aantal bekende voorbeelden. 

In het huidige fiat monetaire systeem komt het er eigenlijk op neer, hoe dichter je bij de geldprinter zit, hoe makkelijker het wordt jezelf te verrijken op al de rest. Je kan namelijk energie uit het niets creëren (door het drukken van het geld (=energie) dat in de samenleving moet gebruikt worden) en dat dus gaan gebruiken als echte energie in de fysieke realiteit. Om je behoeften mee in te vullen, maar evengoed om die valse energie te gebruiken om echte energie op te kopen. Dit proces is in de financiële wereld beter bekend als asset inflatie. Kapitaal (en dus ook heel wat vers gedrukt geld) dat vlucht in zaken met échte waarde (bedrijven, grondstoffen, vastgoed, Bitcoin, etc.) 

Terwijl de top makkelijk toegang heeft tot nieuw geld (dat uit het niets kan gecreëerd worden) en dit nieuwe geld in échte waarde kan steken (vastgoed, aandelen, goud, Bitcoin, etc.) wordt de waarde van 1 unit geld voor de massa steeds minder.

Je kan dus naar het huidige financiële systeem als een grote extractie van (levens)energie van de massa kijken.

Zoals ik al eerder zei, is er in de geschiedenis geen enkel voorbeeld te vinden van een samenleving gebouwd op zo’n fiat monetair systeem die uiteindelijk niet door een grote crisis gaat omdat het vertrouwen in dat systeem inzakt nadat het systeem in een exponentiële eindfase terecht komt waarbij de partijen die het systeem in handen hebben, de controle verliezen. 

Omdat we tot voor kort toegang hadden tot goedkope energie en geld in een recordtempo uit het niets kon worden gecreëerd, kon deze eindafrekening steeds vooruit worden geschoven. 

Het doet mij denken uit een scene uit de film La Haine: waarbij één van de acteurs vertelt hoe iemand van een gebouw springt en bij elke verdieping tegen zichzelf zegt: ‘Jusqu'ici, tout va bien’ (‘tot hier, gaat alles goed’). Hij eindigt: ‘C'est pas la chute qui compte c'est l'atterrissage.’ (‘het is niet de val die telt, wel de landing’). 

In mijn mening staan we nu dus aan de vooravond van die grote afrekening.

En dit omwille van een aantal redenen…

 

De Grote Afrekening

Geld is een claim op energie. Gezien de legitimiteit van de euro, kan jij deze (hoewel uit het niets gecreëerd) in de fysieke wereld inruilen voor echte energie. En dus betekent dat ook dat ten opzichte van alle fiat geld in de wereld er (in een gezond systeem) een fysieke afrekening kan plaatsvinden; er moet dus evenveel energie voorradig zijn dan dat er geld uit staat. Je kan je wellicht al inbeelden dat dat natuurlijk helemaal niet zo is. 

Om een idee te geven van hoe scheef het zit, hieronder enkele illustraties. 

Sinds de corona crisis werd er een ongeziene hoeveelheid nieuw geld bijgedrukt om een sputterend systeem (dat eigenlijk al sinds de financiële crisis in 2008 kunstmatig in het leven werd gehouden) draaiende te kunnen houden. De schuldenberg die dit creëert voor overheden en de vernietiging op de koopkracht van haar onderdanen is niet langer vol te houden. 

Bovenstaand is een mooie voorstelling van hoe het met de commerciële banken gesteld is. Dat kleine oranje bolletje rechtsonder is het eigen vermogen van de Deutsche Bank, geel is wat Duitsland jaarlijks produceert en blauw zijn uitstaande derivaten: geld op geld (zonder enige echte onderwaarde). 

Dat brengt mij bij het volgende probleem: Peak Cheap Oil. (Je kan mijn interview met Joachim Van Wing over dit onderwerp hier bekijken. Ik kan deze iedereen aanraden omdat de inzichten zo essentieel zijn te hebben in deze transitie naar een nieuwe wereld).)

Weet je nog dat we zeiden dat onze moderne samenleving hand in hand gaat met de toegang tot goedkope energie en dit door olie als bron? 

Wel, de toegang tot goedkope olie ligt achter ons en nee, we hebben geen enkel alternatief dat ons van een gelijkwaardige energie output kan voorzien in het verschiet (en al zeker geen groen alternatief, waar we nu een enorme push vanuit de politiek van zien). We lopen dus het risico om in onze energievoorziening een stap terug te moeten zetten en dat nét op het moment dat ons financieel systeem op instorten staat en die energetische eindafrekening dreigt gemaakt te worden. 

De impact hiervan is ingrijpender dan wat de meeste mensen beseffen. 

Namelijk dat de levensstandaard en welvaart die zij hebben ervaren nu voorgoed achter hen zal liggen. 

Daarbij komen nog een aantal belangrijke factoren:

  1. De (escalerende) oorlog met Rusland en het ontzeggen van de toegang tot betaalbaar aardgas
  2. De irrationele push voor ‘groene’ energie (die eigenlijk niet groen is) vanuit Europa met de Green Deal (en onmogelijk in voldoende energie voor onze moderne samenleving kan voorzien). 
  3. De opkomst van een nieuwe wereldorde: De BRICS landen die voor een parallel monetair systeem kiezen dat gebouwd zal worden op fysieke realiteit, namelijk: grondstoffen (=energie) en niet langer op een Westers financieel netwerk van vals geld. 

Ik vrees daarom dat Europa met energiearmoede krijgt te kampen en dat zal een gigantische impact hebben op de welvaart van de doorsnee EU burger én de levensstandaard die deze zal kunnen ervaren. Een samenleving begeeft zich namelijk hoger of lager op onderstaande voorstelling Maslow's hierarchy of needs, naarmate ze energierijk of arm is… 

Uiteraard zijn er ook manieren om hier slim op in te spelen. In Money Matrix leer je financiële vrijheid bouwen in een nieuwe wereld. En met Free Birds leer je hoe je een locatie onafhankelijk inkomen kan bouwen zodat je geen slachtoffer hoeft te worden van deze energiecrisis.

 


 

Meer lezen?

De val van de welvaartsstaat

Een job = een gevangenis

11 opportuniteiten om online je geld te verdienen (locatie onafhankelijk)

 

Financiële vrijheid in je inbox!

Een ineenstortend economisch systeem, de transitie naar een nieuw tijdperk met ongeziene opportuniteiten. Volg de grootste shift in de menselijke geschiedenis ooit van dichtbij via mijn nieuwsbrief.  

Jouw data is veilig bij ons.